miercuri, 30 iulie 2014

COMPLETAREA DOSARELOR DE AUTORIZARE

Avand in vedere prevederile Art.23 din Legea 192/2006, coroborat cu Art.44 alin (4) din ROF si Art.24 din Legea 192/2006, coroborat cu Art.40 alin.(9) lit.b din ROF, mediatorii autorizati au obligatia sa-si completeze/actualizeze dosarul de autorizare cu:
- dovada înregistrării fiscale (CIF) în termen de un an de la autorizare si 
- dovada de membru intr-o Asociatie profesionala din Registrul Asociatiilor postat pe site-ul CM.
Solicitarea se adreseaza DOAR mediatorilor care au lipsa aceste documente sau celor care, in prezent, aceste doua documente nu mai corespund cu cele depuse la dosar.
Nu fac obiectul prezentei solicitari: cei care au depus aceste documente si sunt inca valabile in forma depusa, cei suspendati, cei fara FEP, cei care nu au solicitat inscrierea in TM, cei care se afla in termenul de un an de la autorizare si cei care nu doresc sa se inregistreze fiscal (acestia trebuie sa-si clarifice situatia pentru a nu mai figura in evidenta CM cu drept de exercitare a profesiei si, ca urmare, cu obligatia de a plati taxa profesionala anuala).  
Documentele se pot depune personal sau trimite prin fax, curier, posta sau e-mail la adresa secretariat@cmediere.ro.
Incepand cu 15.08.2014, mediatorii care nu raspund acestei solicitari vor fi trecuti pe "invizibil" in TM-ul electronic iar in cel tip brosura vor fi listati in Subsectiunea 2.3 – Mediatori  care NU indeplinesc prevederile art. 23 si 24 din Legea 192/2006.
Anexate sunt situatiile cu mediatorii autorizati aflati intr-una din situatiile mentionate mai sus.
Secretariatul Tehnic / Consiliul de Mediere

Referinţe

luni, 21 iulie 2014

Tabloul Mediatorilor Autorizati - editie 2014 (PROIECT)

Vă informăm că Tabloul Mediatorilor Autorizaţi a fost finalizat pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, pe anul 2014.
Proiectul, ataşat acestui anunţ, este actualizat cu mediatorii autorizaţi, inclusiv cu cei aprobati  în şedinţa Consiliului de Mediere din 21.06.2014.
Pentru confirmarea finală, documentul poate fi vizualizat pe site-ul CM - www.cmediere.ro si a fost trimis si pe adresa de e-mail mentionata in documentele dumneavoastra de autorizare.
Ca urmare, înainte de „bun de tipar", va adresăm rugămintea să-l consultaţi şi să semnalaţi la adresa de e-mail secretariat@cmediere.ro, dacă e cazul, eventualele erori de redactare sau de neconformitate cu datele comunicate de dumneavoastră.

Vă mulţumim pentru sprijin.
Secretariatul tehnic/Consiliul de Mediere

Referinţe

miercuri, 16 iulie 2014

Proiect de lege al Ministerului Justitiei din Republica Moldova, privind medierea

Părțile implicate într-un conflict vor putea apela la serviciile unui mediator plătit de stat pentru a-și soluționa problema. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege pentru susținerea și promovarea medierii ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că elaborarea unui nou proiect de lege cu privire la mediere era necesar, întrucât actuala legislație conține un șir de lacune. "La elaborarea noii legi s-a ținut cont de Raportul de Monitorizare a Implementării Legii cu privire la mediere, care a scos în evidență mai multe deficiențe legislative, în spcial ceea ce ține de reglementarea procesului de mediere, statutul mediatorului și modul de organizare a activităţii acestuia, consolidarea principiilor de funcţionare a medierii în cauzele civile, penale, de familie, mecanismul de susținere a acestei metode alternative de către stat etc.", a mai spus Oleg Efrim.

Astfel, prin promovarea acestui proiect de lege se urmărește: fortificarea Consiliului de Mediere, stabilirea condițiilor de accedere în profesie, crearea unui corp de mediatori calificați, reglementarea unor facilități pentru părțile care vor opta pentru soluționarea litigiului prin mediere, dar și delimitarea competențelor Ministerului Justiției și a Consiliului de Mediere în domeniul medierii. Și anume, Consiliul Medierii va propune elaborarea politicilor și perfecționarea cadrului normativ în domeniu, iar Ministerul Justiției va elabora, coordona și monitoriza implementarea documentelor de politici în domeniul medierii.
Potrivit lui Oleg Efrim, proiectul mai prevede un mecanism de dezvoltare și promovare a instituției medierii. "Pentru a motiva părțile implicate în conflict să aleagă medierea, vor fi stabilite anumite facilități, cum ar fi scutirea acestora de achitarea taxei de stat, eșalonarea achitării sau restituirea totală sau parțială a acesteia. De asemenea, părțile vor putea beneficia de serviciul unui mediator plătit de stat", a explicat ministrul Justiției.

Tototdată, se propune ca părțile care au participat la procesul de mediere, dar acesta a încetat fără încheierea tranzacției, să beneficieze de o scutire de 25 % din taxa de stat atunci când depun cerere de chemare în judecată.

Proiectul de lege urmează a fi discutat și aprobat de Parlament.