joi, 16 octombrie 2014

Comunicatul Consiliului de Mediere cu privire la propunerile de modificare a Legii 192/2006 privind medierea

Consiliul de mediere salută modificările efectuate de Ministerul Justiției în proiectul privind Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, supusă în prezent consultării publice, prin care, ca urmare a transmiterii de către Consiliul de mediere a propunerilor de modificare a strategiei MJ, profesia de mediator este considerata acum profesie autonoma nejuridică, fiind tratată distinct de profesiile juridice. De asemenea, Consiliul de mediere apreciază și susține preocuparea Ministerului Justiției privind: Degrevarea instanțelor și parchetelor prin promovarea, în continuare, a medierii ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor”.

În anexă, atașăm propunerile Consiliului de mediere transmise Ministerului Justiției în data de 24.09.2014.

Președinte,                                                                           Vicepreședinte,
Dorin Valeriu Bădulescu                                                           Zeno Daniel Șuștac

București,
16.10.2014

Referinţe

Medierea: restart!

    O decizie relatv recentă a CCR prin care actul normativ care instituia obligația de informare privind medierea, prealabilă introducerii cererii de chemare în judecată, a fost declarată neconstituțională a relansat dezbaterea publică despre mediere și nevoia ei.
     Acum, textele găsite cu probleme vor fi refăcute. Ministerul Justiției a inițiat un proiect de lege care azi a fost avizat de CSM, cu propuneri de îmbunătățire, document care cuprinde inclusiv unele din sugestiile din partea mediatorilor. Proiectul va fi aprobat de Guvern și va fi trimis, probabil, în Parlament.
    Nu am nici cea mai mică îndoială: viitorul este al justiției, care va merge mână în mână cu medierea.
Mai jos, propunerile celor două instituții.

tabel propuneri MJ-CSM - Cristi Danilet