miercuri, 14 decembrie 2011

La război înapoi, la mediere înainte!

Daca nu iti surade ideea de a te razboi prin tribunale, ia-ti oponentul de mana si prezentati-va in fata unui specialist in mediere! Armistitiul sta in mana lui!
Stim cu totii cata energie consumata implica un litigiu, mai ales cand amanarile, perioada lunga de desfasurare sau nesolutionarea in timp util a problemei iti creeaza un disconfort existential si iti taie pofta de dreptate. Ai da orice, chiar si sa iesi in pierdere, numai sa scapi de corvoada unui proces.
Daca, la inceput, dosarul tau era mai silfid si lipsit de continut, amanarile si reevaluarile au efectul unui sampon pentru volumizarea dosarului, facandu-l nu neaparat suplu si stralucitor, ci greoi si fara de solutie.
Daca vrei sa eviti scenariul amintit, in ajutorul tau vine medierea, un cadru legislativ modern, mai degraba o procedura prelabila a unui proces in instanta. Avantajul principal al medierii il reprezinta efectul imediat pe care aceasta procedura il are in solutionarea amiabila a disputelor si, deloc de neglijat, costurile vizibil reduse.
Sa apelezi la mediator seamana putin cu o vizita facuta psihologului, esti introdus in realitatea problemei, esti ascultat, ghidat si orientat spre solutionarea cat mai rapida a problemei cu care te confrunti.
Cand miza este destul de mare si nu doresti sa iti pierzi toate resursele de energie prin salile de judecata, ia in considerare testarea acestei proceduri rapide care sa vina in acordul ambelor parti.
Medierea reprezinta calea extrajudiciara care vine in solutionarea cauzelor civile, penale sau comerciale, punand accent pe interesele partilor si mai putin pe aspectele juridice ale problemei.
Astfel, chiar daca esti intr-o disputa cu vecinul de scara, cu partenerul de afacere sau, mai rau, cu viitorul fost sot, medierea te poate ajuta sa scapi de tribunal.
Sarcina mediatorului este aceea de a-ti transforma conflictul intr-o intelegere, generand optiuni si oferind o perspectiva benefica ambelor parti, accesand zona de compromis. Altfel spus, se intra intr-o stare de negociere care vizeaza un rezultat favorabil partilor, nepartinitor.
Analogia cu vizita la psiholog este pertinenta, avand in vedere aspectul confidentialitatii si al rezolvarii traumelor, de data aceasta nu neaparat de ordin emotional.
Sa mergem la expozitie! Pe culoar, drept inainte, gasiti Tabloul Mediatorilor, din curentul Arta Medierii!
Alegerea unui mediator este o actiune simpla, Monitorul Oficial publicand anual Tabloul Mediatorilor, o lista actualizata de catre Consiliul de Mediere.
Din aceasta lista, prin comun acord, partile apeleaza la un mediator care, in primul rand, ii introduce in etapa de informare asupra acestui proces, o etapa prealabila la procedura propriu-zisa si care nu implica un onorariu. Dupa informare, poti decide daca solutionarea litigiului sta in mana medierii.
Chiar daca procesul tau este pe rol, poti cere in continuare o sedinta cu un expert in mediere, fapt care poate duce la incheierea litigiului pe cale amiabila si intr-un timp considerabil mai scurt.
Decizia partilor dupa etapa de informare va fi inmanata instantei judecatoresti sub forma unui proces verbal emis de mediator, in care este explicat rezultatul sedintei.
Taxa de timbru poate fi restituita
Nu trebuie sa apelezi doar la un singur mediator, fiecare parte isi poate alege un expert in mediere care sa ii apere interesele si care sa orienteze partile spre alegerea unei decizii favorabile pentru ambele. Un aspect deloc de neglijat il reprezinta posibilitatea primirii inapoi a taxei de timbru, asta in cazul in care litigiul a fost solutionat in totalitate si are un caracter irevocabil.
Apelarea la aceasta forma de solutionare a unui litigiu te ajuta sa anticipezi problemele cu care te poti confrunta in caz de proces, resursele materiale investite intr-un eventual proces si, cel mai important aspect, decizia rapida si favorabila ambelor parti.
Partaj in cateva ore!
Daca te-ai decis azi-noapte sa dai divort si ai ajuns dimineata in biroul unui specialist in mediere, poti sa iti solutionezi partajul in doar cateva ore de tratative.
Din momentul in care s-a ajuns la un consens si ambele parti sunt multumite de rezultatul negocierii, mediatorul poate inainta dosarul catre judecatorie/tribunal (daca exista un dosar pe rolul acestora, pentru a fi incuviintat de acestea) si poti sa fii scutit chiar si de plata timbrului, o suma deloc de neglijat, de altfel sau supus autentificarii notarului, pentru cazurile cand legea prevede indeplinirea acestei conditii (transferul dreptului de proprietate etc).
Mai mult, daca s-a ajuns totusi la un proces si, ulterior, s-a apelat la mediere, taxa de timbru poate fi restituita si in acest caz.

luni, 12 decembrie 2011

Conferinţa Naţională a Mediatorilor - ediţia 2011

Conferinţa Naţională a Mediatorilor - ediţia 2011, se va desfăşura în data de 15 decembrie 2011 în Bucureşti, la  Rin Grand Hotel, sala „Bruxelles, sub denumirea “Consiliul de mediere-responsabilitati si perspective”.
Evenimentul este organizat de Consiliul de mediere.
Principalul obiectiv este cel de a-i cunoaste pe noii membrii alesi ai Consiliului si de a crea o punte de dialog cu partenerii  cu care acesta a incheiat protocoale de colaborare.
Înregistrarea de participare se face trimiţând  o solicitare in care sa fie precizata asociatia profesionala in care sunteti membru la adresa secretariat@cmediere.ro
Au prioritate mediatorii delegati de asociatiile profesionale.(adresa catre Consiliul de mediere in care sunt mentionati mediatorii care doresc sa participe)
Mediatorii care nu sunt inscrisi intr-o asociatie profesionala pot participa la conferinta in limita locurilor neocupate de cei inscrisi deja intr-o asociatie profesionala.
Nu se percepe taxa de participare.
Pentru participanti nu se vor acorda puncte profesionale.
Agenda conferinţei se găseşte pe site, şi este actualizată pe măsură ce este confirmata participarea  invitatilor la conferinţă.

vineri, 2 decembrie 2011

Divorțați ca soți, împreună ca părinți

Cel mai adesea, după o casnicie nereușită, auzim în preajma noastră că divorțul înseamnă finalizarea unui capitol din viața noastră și începutul altuia. Cu siguranță din anumite puncte de vedere chiar așa și este, deoarece relația soț-soție, drepturile și îndatoririle de orice natură ale soților, încetează definitiv după divorț, așa cum încetează și sentimentele pozitive, de cele mai multe ori, dacă acestea nu au încetat chiar cu multă vreme înaintea divorțului.
Toate aceste evenimente, modificări ale sentimentelor, intereselor, drepturilor, îndatoririlor, precum și ale statutului nostru lasă în urmă un loc, un spațiu în care, de regulă, punem altceva. Însă, în situația în care cei doi sunt și părinți, nu numai soți/foști soți, acel spațiu în care se pune altceva, metaforic vorbind, trebuie să aibă o clauză specială, pe viață, sau ar trebui să aibă.
Astfel, este necesar să conștientizăm că o parte, foarte importantă, din vechiul capitol al vieții noastre va avea, și este firesc să aibă, o continuitate și în următorul capitol, acea parte fiind ceea care cuprinde rolul de părinte.
De aceea, trebuie să gestionăm situația cu maturitate atât în timpul divorțului cât și după divorț, concentrându-ne pe interesul superior al copilui nostru, fără a ne lăsa cuprinși de egoism și acte de vendetă personală, iar atunci când nu reușim să facem acest lucru singuri, este bine să știm că putem apela la ajutorul unui mediator pe care să-l învestim cu încrederea noastră pentru a ne ajuta să depășim momentele de blocaj.
Analizând foarte pe scurt lucrurile, legal vorbind, dacă în ce privește relația dintre noi, ca adulți, putem dispune așa cum dorim, fiind un drept al nostru să fim sau nu căsătoriți, în ce privește relația fiecăruia dintre noi cu copilul, nu avem nici drept de renunțare, nici drept de cenzură, copiii nefiind un bun la care să renunțăm sau de care să dispunem așa cum ne convine nouă.
Statutul de părinte pe care ni-l oferim unul celuilalt, ca soți/iubiți, este un privilegiu și o obligație pe care împreună le facem posibile, acceptând ca celălalt să fie părintele copilului nostru. Astfel că, învestindu-ne cu această încredere reciproca, nu putem și nu avem dreptul ca mai apoi să tăgăduim rolul pe care ni l-am asumat și oferit liber, cum nu putem și nu avem dreptul de a neglija, manipula sau răni copiii, consecințe inocente născute din faptele noastre.
Mai cu seamă după divorț, uneori suntem tentați să credem că celălat nu este un părinte bun, că poate nu este suficient de inteligent, prezentabil, atent, bogat, iubitor sau bun exemplu, dorindu-ne pentru copilul nostru părintele ideal. Și nu este nimic rău în a visa că lucrurile ar putea să fie astfel intr-o zi. Însă, nu trebuie să uităm că părintele pe care copilul nostru îl are, pe acela el îl iubește, iar acest lucru nu se va schimba niciodată, oricât de multă atenție, afecțiune, bogăție și sprijin i-ar acorda o altă persoană care la un moment dat ar putea să devină partenerul nostru de viață.
Trebuie să înțelegem că și după divorț, pentru copilul nostru rămânem împreună părinți, acei părinți pe care îi iubește în mod egal, care sunt centrul universului lui, care trebuie să ofere siguranță, echilibru și mai cu seamă exemplul personal, indiferent de sentimentele și interesele noastre schimbătoare ca adulți.
Desigur, există și situații speciale, situații în care din motive temeinice (violență/abuz/traume etc) se apelează numai la instanța de judecată, care decide dacă prezența în viața copilului a unuia sau a ambilor părinți servește sau nu interesului superior al copilului, însă acestea sunt situații de excepție care ies din sfera normalului și firescului relațiilor părinți-copii și trebuie tratate ca atare.

joi, 1 decembrie 2011

Ce spune legea despre violenta in familie?

Medierea in cazurile de violenta

Cazurile de violenta in familie pot fi supuse medierii la cererea partilor. Persoanele cu atributii in instrumentarea unui caz de violenta in familie vor indruma partile in acest sens.

Prevenirea situatiilor conflictuale si medierea intre membrii familiei se realizeaza prin intermediul consiliului de familie sau de catre mediatori autorizati. Medierea nu impiedica desfasurarea procesului penal sau aplicarea dispozitiilor prezentei legi.

Consiliul de familie este asociatia fara personalitate juridica si fara scop patrimonial, formata din membrii familiei care au capacitate deplina de exercitiu, conform legii.
Nu pot exercita calitatea de membru al consiliului de familie cei care, potrivit legii, sunt in executarea unei pedepse sau masuri privative de libertate ori care, pentru a participa la lucrarile consiliului de familie, ar trebui sa incalce interdictia de a parasi localitatea.
In consiliul de familie participa si tutorii, pentru membrul de familie pe care il reprezinta. Intrunirea consiliului de familie se poate face la propunerea unuia dintre membrii acestuia sau a asistentului familial. 

Persoanele desemnate de autoritatile publice pentru instrumentarea cazurilor de violenta in familie vor avea urmatoarele atributii principale: 

a)    monitorizarea cazurilor de violenta in familie din sectorul sau unitatea teritoriala deservita; culegerea informatiilor asupra acestora; intocmirea unei evidente separate; asigurarea accesului la informatii la cererea organelor judiciare si a partilor sau reprezentantilor acestora;
b)    informarea si sprijinirea lucratorilor politiei care in cadrul activitatii lor specifice intalnesc situatii de violenta in familie;
c)    identificarea situatiilor de risc pentru partile implicate in conflict si indrumarea acestora spre servicii de specialitate;
d)    colaborarea cu institutii locale de protectie a copilului si raportarea cazurilor, in conformitate cu legislatia in vigoare;
e)    indrumarea partilor aflate in conflict in vederea medierii;
f)    solicitarea de informatii cu privire la rezultatul medierii;
g)    instrumentarea cazului impreuna cu asistentul familial.

In cazul comiterii actelor de violenta in familie, organele de politie intervin la sesizarea victimei, a altui membru de familie sau a unei autoritati. Lucratorul de politie va anunta imediat autoritatea competenta la nivel local, in legatura cu situatia victimei.

Masuri de protejare a victimelor violentei in familie

In cursul urmaririi penale sau al judecatii instanta de judecata, la cererea victimei sau din oficiu, ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice ca un membru de familie a savarsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice asupra unui alt membru, poate dispune, in mod provizoriu, una dintre masurile prevazute la art. 113 si 114 din Codul penal, precum si masura interzicerii de a reveni in locuinta familiei.
Masurile prevazute inceteaza la disparitia starii de pericol care a determinat luarea acestora. Masurile prevazute se dispun de instanta de judecata prin incheiere motivata.
Cate un exemplar al incheierii se inmaneaza partilor, iar in cazul lipsei unei parti, incheierea se afiseaza la usa locuintei.
Incheierea instantei poate fi atacata separat cu recurs, in termen de 3 zile de la pronuntare pentru cei prezenti si de la comunicare pentru cei lipsa. Recursul nu este suspensiv de executare.

Persoana cu privire la care s-a luat una dintre masurile prevazute la articolul anterior poate cere oricand, in cursul procesului penal, instantei competente sa judece fondul cauzei revocarea masurii cand temeiurile care au impus luarea acesteia au incetat.

Sanctiuni
Constituie contraventii, daca, potrivit legii penale, nu constituie infractiuni, si se sanctioneaza cu amenda intre 10.000.000 lei si 50.000.000 lei urmatoarele fapte:
a) refuzul primirii in adapost ori refuzul de a acorda, la solicitarea motivata a asistentului familial, ingrijire medicala gratuita celui aflat in suferinta vizibila, pentru inlaturarea consecintelor violentelor;
b) nesesizarea de catre asistentul familial, in conditiile prevazute la art. 13 alin. (2), a Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, respectiv a serviciului public specializat de la nivel local;
c) schimbarea destinatiei adapostului.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 5.000.000 lei si 10.000.000 lei refuzul parasirii adapostului, indiferent de motiv, in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 5.000.000 lei si 10.000.000 lei incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla sau crede ca se afla victima.
Contraventiile se constata si sanctiunile se aplica, conform legii, de catre asistentii familiali, primar sau imputernicitii acestuia.
Contraventiilor le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

Av. Coltuc Marius
Casa de avocatura Coltuc SURSA