sâmbătă, 29 ianuarie 2011

CONFLICTE CE NU POT FACE OBIECTUL MEDIERII

Conform al. 4, art 2 din Legea 192/2006 actualizata:

"Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege"


Exemple de drepturi strict personale, pot fi ceve referitoare la:
- religie;
- cultura;
- politica;
- orientare sexuala;
- apartenenta la un grup;
- arta/manifestari artistice;
- principii, educatie;
- statutul personal;
- tabieturi;
- vestimentatie etc. .

CONFLICTE DIN DOMENIUL PROTECTIEI CONSUMATORILOR

Conform al. 2 al art 2 din Legea medierii 192/2006, modificata prin Lege nr. 370/2009, OG 13/2010:




"...in cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si agentii economici, ori a incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor"

miercuri, 12 ianuarie 2011

Proiectul „Să cunoaştem profesiile juridice/conexe“, la final 14 decembrie 2010



Proiectul „Să cunoaştem profesiile juridice/conexe“, la final
Ultima întâlnire din cadrul proiectului „Să cunoaştem profesiile juridice/conexe“, care a fost derulat de Tribunalul Vrancea în perioada octombrie-decembrie 2010, a avut loc ieri. Elevii au făcut cunoştinţă, la întâlnirea de ieri, cu profesiile de judecător şi grefier.


 „În cadrul discuţiilor care au avut loc astăzi (ieri-n.r.) au fost prezentate profesiile de judecător şi grefier, participând pentru a prezenta problematica specifică domnul judecător Costică Diţă, vicepreşedintele Tribunalului Vrancea. De-a lungul celor şapte întâlniri, în care au fost prezentate profesiile de avocat, mediator, consilier de probaţiune, notar public, executor judecătoresc, procuror, judecător şi grefier, s-a remarcat interesul manifestat pentru acest program de către eleva Cristea Loredana, de la Colegiul Naţional Unirea, dar şi participarea elevilor Iuliana Bogdan, Maricica Pavel sau Răzvan Gavriloiu, de la Liceul Pedagogic. La buna derulare a acestui proiect de educaţie non-formală, au contribuit domnul avocat Gabriel Nicolae, domnul executor judecătoresc Firel Bîrsan, domnişoara notar public Luana Stoica, doamna mediator Cătălina Anghene, consilierii de probaţiune Lidia Vlad şi Marius Burduşa, domnul procuror Gheorghe Mihăilă şi domnul judecător Costică Diţă. Tot în cadrul acestui proiect, elevii au efectuat şi o vizită la Tribunalul Vrancea, unde au asistat la o şedinţă de judecată şi au primit materiale infor-mative în format electronic sau pe suport fizic, de la diverse instituţii europene“, a declarat Carmen Danţiş, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea care alături de judecătorul Diţă, a coordonat acest proiect. 
La întâlnirea de ieri, elevii care au participat la patru astfel de întrevederi au primit diplome de parti-cipare. Iniţiativa proiectului a fost una lăudabilă, având în vedere criza de personal cu care se confruntă instanţele şi parchetele. Prin acest program, s-a urmărit conştientizarea rolului şi a funcţiilor pe care le are fiecare exponent al sistemului juridic. Iniţiatorii au avut în vedere ca această campanie să realizeze educaţia juridică în rândul tinerei generaţii.


adresa Tribunalului Vrancea nr 6770/12A/17.12.2010
SINTEZA PRESA LOCALA 11.12.2010 – 17.12.2010