joi, 20 martie 2014

Cristi Danilet - Mediator la detinut

"Prin nota internă nr. 59897/20.08.2012 directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a stabilit că mediatorii sunt asimilați persoanelor cu atribuții oficiale, întrevederile acestora cu deținuții efectuându-se cu respectarea art. 47 și 49 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. De la 1 februarie 2014 este aplicabilă Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, dar nou Regulament de aplicare a ei încă nu a fost adoptat. 
Azi am solicitat MJ ca accesul detinutului la avocat, notar, executor, mediator sa fie prevazut expres in noul Regulament".

joi, 6 martie 2014

Medierea în cauzele penale a încins spiritele


Unii mediatori au ţinut să compleze declaraţiile magistratului Costică Diţă, în timp ce alţii au făcut critici dure
O parte a declaraţiilor făcute de judecătorul Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea, referitor la procedura medierii a dat naştere la mai multe replici din partea mediatorilor vranceni. Vorbind despre procesul de mediere în cauzele penale, vis-à-vis de modificările aduse de noile Coduri, magistratul vrancean s-a arătat sceptic în privinţa finalizării unui dosar penal printr-un acord de mediere. “(…) te împăcai până la urmă pe o insultă, pe o calomnie, pe o lovire simplă. Eu nu ştiu ce poate să medieze o persoană între victima unui viol şi un violator. Nici între hoţ şi păgubaş nu văd să se facă o mediere. Românii au aşa un talent conflictual genetic. Nu cred că se va termina un proces penal prin mediere”, s-a exprimat preşedintele Tribunalului Vrancea în conferinţa de presă de miercuri. Asta şi pentru că, din experienţa magistratului, niciunul dintre dosarele penale aflate pe rolul Tribunalului nu a fost finalizat pană în prezent printr-un acord de mediere. Camera Mediatorilor din Vrancea, prin preşedintele Iulian Mocanu, a ţinut să facă precizări în completarea declaraţiilor magistratului Diţă. “Medierea se aplică, în cauzele penale, doar în ceea ce priveşte infracţiunile pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Aceste situaţii sunt prevăzute în Legea 192/2006, privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, modificată şi completată prin Legea 370/2009 şi Legea 115/2012 actualizată. În cazul altor infracţiuni, de obicei mai grave, cum ar fi omorul sau talhăria, nu se poate aplica procedura de mediere. La fel de adevărat este că, odată ajuns procesul în faza de judecată, părţile sunt mai greu de convins să ajungă la o împăcare, nefiind însă exclusă această posibilitate”, a precizat Iulian Mocanu. Şi mediatorul Cătălina Anghene, vicepreşedinte Camerei Mediatorilor, a ţinut să precizeze că, pe prevederile noului Cod Penal, medierea se poate aplica în cazul a 28 de infracţiuni. Printre acestea se numără infracţiunile de lovire sau alte violenţe, vătămarea corporală din culpă, violenţa în familie, ameninţarea distrugerea sau înşelăciunea. Şi organizaţia Iniţiativa Romania Liberală filial Vrancea, prin vicepreşedintele Corneliu Ghinea, de profesie mediator, consideră declaraţiile magistratului Diţă un "un atac direct asupra prestigiului profesional pe care încet dar sigur instituţia mediatorului l-a dobândit".  "Mediatorul este un profesionist pregătit şi organizat conform legilor referitoare la organizarea profesiei şi nu «o persoană» cum domnia sa  binevoieşte a ne numi în cursul declaraţiilor sale.". Mai mult, cei de la IRL cred că demisia preşedintelui Tribunalului ar fi "un act de decenţă în acest caz”. Mediatorul Corneliu Ghinea spune că poziţia sa este urmarea unor discuţii purtate cu alţi colegi mediatori din judeţ. (Gabriel SAVA)