miercuri, 31 iulie 2013

De maine nu mai poti intenta niciun proces, daca nu te informezi mai intai despre avantajele medierii


Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii. Scopul informarii este ca mediatorul sa aduca la cunostinta partilor avantajele, efectele, regulile si limitele medierii adaptat la situatia lor concreta.

Conform prevederilor legale, pana la data de 1 august, cei care refuza sa se prezinte la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii sunt sanctionati doar cu amenzi. Mai exact, in perioada 15 februarie - 1 august se aplica numai dispozitiile art.187 alin.1 pct.1 lit. f) din Noul Cod de Procedura Civila, prin care instanta poate aplica o amenda de la 100 lei la 1000 lei pentru sanctionarea refuzului partii de a se prezenta la sedinta.

Incepand de joi, insa, cei care vor sa inceapa un proces sunt obligati sa participe la sedinta de informare, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata fiind respinsa.

"Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop (...)", se arata in OUG nr. 90/2012.

Un alt act normativ in domeniu, OUG nr. 4/2013, prevede ca dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.

"Art. III. - Dispozitiile art. 2 alin. (12) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013."

Continutul informarii cu privire la mediere va cuprinde elementele relevante cu privire la definirea medierii si principiile acesteia, rolul mediatorului, drepturile si obligatiile partilor, avantajele medierii, efectele juridice ale acordului de mediere si posibilitatea autentificarii de catre notarul public a acordului rezultat din mediere.

Informarea se poate realiza in intalniri comune sau individuale, in functie de optiunea partilor si de decizia mediatorului, care va avea in vedere elementele particulare ale conflictului.

Conform dispozitiilor in vigoare, dovada participarii la sedinta de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Certificatul de informare trebuie semnat de mediator si de partile participante la sedinta de informare, iar eliberarea documentului se va face numai dupa semnarea lui de catre mediator si toate partile conflictului independent de sustinerea informarii in comun sau individual, se precizeaza in ghidul pus la dispozitie de Consiliul de Mediere. Certificatul se elibereaza intr-un numar de exemplare originale egal cu numarul partilor informate plus unul pentru arhiva formei de exercitare a profesiei.

In cazul in care una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, mediatorul nu va elibera certificatul de informare, ci va intocmi un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.

Prevederile legale stabilesc ca partile au libertatea sa-si aleaga mediatorul, sursa oficiala pentru alegerea mediatorului fiind tabloul mediatorilor autorizati intocmit de Consiliul de Mediere.

Recent, insa, dispozitiile in domeniu au fost modificate. Mai precis, de la inceputul lunii iulie, sedinta de informare privind medierea poate fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati si notari, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura. 

"Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris", se precizeaza in Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 388 din 28 iunie 2013. 

Sursa: avocat.net



luni, 29 iulie 2013

STOP intiativelor legislative care stirbesc profesia de mediator

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (UCMR),  a trimis o scrisoare deschisa catre Administratia Prezidentiala a României, Comisia Europeana si Ambasada S.U.A. la Bucuresti in vederea stoparii intiativelor legislative care stirbesc profesia de mediator.

Citeste scrisoarea deschisa AICI.

joi, 18 iulie 2013

Răspunsul Consiliului Superior al Magistraturii la punctul de vedere al Consiliului de Mediere


În luna aprilie 2013, Consiliul de Mediere (CM) a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un punct de vedere referitor la Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr.115/2012 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator iniţiată de deputatul Tudor Ciuhodaru, solicitând respingerea tuturor propunerilor în materia medierii din cuprinsul acesteia.
Publicăm în anexă răspunsul CSM la această solicitare a CM.

Consiliul de Mediere

Referinţe

"(...) Fata de cele mentionate, având in vedere importantă ședinței de informare a partilor cu privire la mediere,  care presupune informarea cu privire la drepturile si obligatiile partilor, rolul mediatorului, avantajele medierii, dar si efectele juridice ale acordului de mediere, s-a  apreciat ca propunerea de eliminare a obligativitatii participarii la ședința de informare privind avantajele medierii  in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor  in materie penală nu se justifica".