luni, 29 aprilie 2013

Cenzurarea tranzactiei parintilor de renuntare la autoritatea parinteasca


Din păcate foarte multe instanţe acceptă simpla declaraţie a unui părinte că fiind motiv un întemeiat de a se retrage acestui părinte dreptul exerciţiul autorităţii părinteşti.
Din survey-urile
Asociaţiei Române pentru Custodia Comună
acest lucru se întâmpla în aproape 50% din cazurile care ajung să fie soluţionate de instanţe. Procent extrem de mare. Tocmai de aceea orientarea jurisprudenţială pe care CA Alba a dat-o prin această sentinţă este extrem de binevenită în sensul de a ajuta spre unificarea practicii jurisprudenţiale către standardele de bune practici. Menţionăm că îi vom face publicitate pe toate canalele media ale asociaţiei.

Sentinta poate fi vizualizata accesand urmatorul link.

marți, 23 aprilie 2013

Portalul instantelor de judecată - "10 motive pentru a alege medierea"


"10 motive pentru a alege medierea" este titlul materialul publicat pe portal.just.ro, la rubrica "informații de interes public" a Tribunalului Bistrita Năsăud.

Ar fi indicat ca acest material sa fie preluat si publicat la aceeași rubrica de fiecare Judecătoriei, Tribunal, Curte de Apel din tara.

Materialul îl puteți citi aici

Gala Mediatorilor 2013


Consiliul de Mediere organizează, în data de 30 Mai 2013, Gala Mediatorilor 2013. Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Naţionale a Mediatorilor şi a Conferinţei Naţionale a acestora.
Cu acest prilej, vor fi premiate personalităţile  care au sprijinit medierea în decursul celor 7 ani de când aceasta şi profesia de mediator a fost aplicată, respectiv înfiinţată, precum şi mediatorii care s-au remarcat în activitatea lor.Gala va continua cu o serie de workshopuri, în care vor fi abordate o serie de teme de interes pentru mediatori şi cetăţeni.
Detalii suplimentare despre locaţia, ora şi agenda evenimentului vor fi postate pe www.cmediere.ro
Iniţiator,
Gabriela Gyongy MIHUŢ
Purtător de Cuvânt, Coordonator Comisie de Promovare, Membru CM

joi, 18 aprilie 2013

Directiva 2008/52/CE – Medierea în cauzele civile si comerciale – Procedură de mediere obligatorie – Accesul la justiție – Protecție jurisdicțională efectivă


CONCLUZIILE AVOCATULUI GENERAL,  JULIANE KOKOTT, prezentate la 11 aprilie 2013, cu privire la cerere de decizie preliminară formulată de Giudice di Pace di Mercato S. Severino, Italia, Cauza C‑492/11 Ciro Di Donna împotriva Società Imballaggi Metallici Salerno Srl (SIMSA)

marți, 16 aprilie 2013

Punct de vedere al Consiliului de Mediere adresat Camerei Deputaţilor


Publicăm în anexă punctul de vedere al Consiliului de Mediere adresat Camerei Deputaţilor din Parlamentul României prin care solicită respingerea propunerii legislative, iniţiată de deputatul Tudor Ciuhodaru, de modificare şi completare a Legii nr.115/2012 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

Referinţe

luni, 15 aprilie 2013

Deputatul bârlãdean Tudor Ciuhodaru: "Proiectul legislativ privind eliminarea violului din Legea medierii a mai fãcut un pas spre adoptare"

Proiectul legislativ depus de deputatul bârlãdean, Tudor Ciuhodaru, ce prevede eliminarea conflictelor penale precum violul si violentele sexuale din Legea medierii a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ.

Deputatul bârlãdean, dr. Tudor Ciuhodaru, considerã cã prin eliminarea barierelor birocratice în solutionarea conflictelor penale toti vinovatii vor fi pedepsiti în orice context si în orice circumstantã. Astfel se va transmite un semnal de tolerantã zero fatã de aceste fapte ceea ce va duce la reducerea numericã a acestor cazuri. 

“Proiectul legislativ privind eliminarea violului din Legea medierii a mai fãcut un pas spre adoptare. În România au loc anual peste 2500 de violuri. Conform statisticilor Politiei Române, un viol are loc la fiecare patru ore iar violenta asupra copiilor îmbracã multe forme de agresiune sexualã. Includerea violului în Legea medierii dã un semnal de permisivitate față de o faptã penalã gravã si creeazã violatorului conditiile legale pentru a scãpa de pedeapsã. Legea valideazã ideea conform cãreia violul poate fi cumpãrat si cã suferinta victimelor poate fi tranzactionatã. Consider cã includerea conflictelor în materie penalã în Legea medierii are multiple efecte negative. Pe de o parte, victimele sunt descurajate sã meargã în instantã prin introducerea unei noi bariere birocratice ce deschide calea presiunilor sociale si economice precum si cele de ordin psihologic datoratã rememorãrii experientelor traumatizante, iar pe de altã parte vinovatii au o sansã în plus pentru pentru a scãpa de pedeapsã. În acest mod, conflictele penale sunt transformate în infractiuni minore si va creste riscul sãvârsirii altor infractiuni similare prin recidivã. Adoptarea acestui act normativ va duce la pedepsirea asprã a celor vinovati si are si un rol de preventie prin descurajarea unor astfel de fapte.” Sursa

marți, 2 aprilie 2013

În momentul în care unul dintre noi greșește, imaginea mediatorului care a făcut acest lucru se suprapune cu imaginea profesiei în general

"Sunt depuse deja la Ministerul Justiției peste 20 de reclamații cu privire la mediatori care au solicitat bani pentru informarea prealabilă. Sunt nume în clar, iar Ministerul Justitției solicită un punct de vedere al Consilului de Mediere. Și noi, mediatorii, așteptăm această poziție a Consiliului. Legislația spune clar că informarea obligatorie despre mediere se face gratuit. 

În situația în care una dintre părți mă împuternicește pe mine să invit cealaltă parte la informare, atunci voi încheia un contract de pregatire a medierii și în baza acelui contract voi solicita un onorariu.În momentul în care ambele părți vin în biroul meu și fac informarea, eliberarea certificatului nu este îngradită de solicitarea unui onorariu. 
Sunt colegi mediatori care au solicitat acest onorariu, sunt colegi mediatori care au semnat în alb procese verbale, date apoi unor avocați și vândute pe sălile tribunalelor cu sume cuprinse între 30 și 150 de lei, astfel încât părțile unui conflict să nu mai intre în biroul mediatorului și mai sunt situații în care, umblând prin țară, putem găsi bannere cu numele unor persoane care sunt mediatori și avocați, dar care nu se află pe Tabloul mediatorilor, nu sunt autorizate. Ce se întamplă cu aceste persoane? Din câte știu, deja au fost depuse la Consiliul de Mediere mai multe sesizări și așteptăm reacția Consiliulul, având în vedere că sunt reprezentanții noști acolo și noi i-am votat pentru a ne apăra drepturile.


În timp vor rămâne în profesie doar cei care sunt pregătiți și care își doresc cu adevărat să fie mediatori? Cu siguranță da. Medierea este o profesie liberală, iar eu, ca mediator, trebuie să fiu foarte atent la ce fac în birou, pentru că în final toate acțiunile se vor răsfrânge asupra mea. Trebuie să fiu atent la imaginea mea, la modul în care mă comport cu clienții mei sau potențialii clienți, să știu să-mi fac cunoscute serviciile și actul meu ca mediator să fie întocmai cu ce prevede codul meu deontologic. Tot ce facem de la 15 februarie până la final de iulie va avea un efect asupra intrării sau nu, de la 1 august 2013, a sancțiunii de inadmisibilitate a cererii de chemare în judecată. Ce facem acum este baza pentru viitor. Dacă muncim pentru a avea acea prevedere de la 1 august atunci trebuie să fim corecți în primul rând cu noi și apoi cu clienții noștri."

Interviu complet cu Dana Mardare.