miercuri, 27 aprilie 2011

Inca o potlogarie marca Ionel Botis.Ex-ministrul Muncii a facut, prin ordin, mediatori care nu au statut legal si pot fi sanctionati penal daca exercita aceasta profesie!




Inca o potlogarie marca Ionel Botis.Ex-ministrul Muncii a facut, prin ordin, mediatori care nu au statut legal si pot fi sanctionati penal daca exercita aceasta profesie!


Miercuri, 27 aprilie 2011 16:21 | Scris de Adina A.STANCU - R.SAVALIUC 

Mediatorii din tara sunt foarte suparati pe ministrul Ionel Botis, care a mai facut o boacana inainte de a fi descoperit cu conflictul de interese. 

Mai precis, ministrul demisionat al Muncii a facut o reglementare paralela, care incalca legea existenta deja in materia medierii. 

Cum? Simplu - A semnat un Ordin al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1100/2011 privind aprobarea listelor arbitrilor si mediatorilor desemnati pentru solutionarea conflictelor de interese in anul 2011 care, culmea, nu au statut de mediator conform legii. Acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 17/03/2011
Numai ca fostul ministru trebuia sa stie ca dispozitiile Sectiunii 4 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca nu sunt corelate cu dispozitiile Legii nr.192/2006, instituind o procedura paralela care incalca flagrant principiile fundamentale ale medierii si ale profesiei de mediator. (cum am si sustinut http://mediatornet.blogspot.com/2011/03/domnilor-mediatoripentru-anul-2011-nu.html)
Conducerea Consiliului de mediere a initiat demersurile oficiale pentru clarificarea situatiei sesizate mai jos. Mai mult decat atat, toti cei care se afla pe listele lui Botis NU pot profesa pentru ca, neavand statutul legal, nu pot exercita aceasta activitate intrucat sunt pasibili de raspundere penala.
La finele lunii martie a acestui an, urma sa aiba loc la Ministerul Muncii o prima intalnire cu reprezentantii Ministerului Muncii pe marginea acestui subiect. Intalnirea nu a mai avut loc si urmeaza a fi reorganizata.
Numirea unor persoane care nu au autorizatie ca mediatori, intr-o functie publica denumita "mediator" prin ordinul ex-ministrului Ionel Botis a ramas asa cum a stabilit, nelegal, fostul demnitar si cum a aparut in Monitorul Oficial. Intre timp, Botis a fost obligat sa demisioneze dupa potlogaria facuta cu proiectul in care era salariata si sotia sa, Ligia, a fost cercetat de ANI si, mai nou, trebuie sa faca drumuri la DNA. In acest timp, e firesc ca toti cei aflati pe listele cu pricina, facuti mediatori peste noapte prin acest ordin, sa se abtina sa-si intre in paine pana cand lucrurile nu se vor lamuri cu ocazia intrevederi pe care reprezentantii Consiliului de Mediere o vor avea cu reprezentantii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Pe marginea acestui subiect, Lumeajustitiei.ro a solicitat presedintei Consiliului de Mediere, Anca Ciuca, un comentariu pe care il redam integral:
Prin Ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1100/2011 - privind aprobarea listelor arbitrilor si mediatorilor desemnati pentru solutionarea conflictelor de interese in anul 2011,publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 17/03/2011, Consiliul de mediere apreciaza ca au fostincalcate prevederile legalein materia medierii, asa cum sunt cuprinsein Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art.7 din Legea 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi mediator persoana care indeplineste conditiilestabilite de lit. a – g. Acestea prevad „a) capacitatea deplina de exercitiub) minim de 3 ani vechime in munca, c) are studii superioare”, d) este apta din punct de vedere medical”, dar si conditii specifice profesiei de mediator care trebuie indeplinite, respectiv „d) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiuluie) a absolvit cursuri pentru formarea mediatorilor,in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel masterin domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere, si g) a fost autorizat ca mediator, in conditiile prezentei legi”.
Art.7 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste conditiile in care o persoana poate sa fie mediator, precizand la lit. f faptul ca aceasta trebuie sa faca dovada ca a fost format ca mediator, iar la lit.g este inclusa prevederea expresa ca aceasta sa fie autorizata ca mediator,in conditiile Legii 192/2006, de Consiliul de mediere.
Pentru a asigura accesul celor interesati la mediere, Consiliul de mediere intocmeste si actualizeaza periodicTabloul mediatorilor.in Tablou sunt incluse toate persoanele care indeplinesc conditiile art.7, expres cerute de Legea 192/2006 pentru a fi mediator.
Tabloul mediatorilor se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si poate fi consultat on-line pe portalul oficial al Consiliului de mediere www.cmediere.ro . In forma publicata in Monitor, Tabloul mediatorilor a fost distribuit in anii anteriori catre toate instantele, parchete, ministere si autoritati publice de nivel national, iar pe portalul Ministerului de justitie poate fi consultat permanent on-line. 
Prin art.12 alin. (5) din Legea 192/2006, se sanctioneaza activitatea ca mediator fara ca persoana respectiva sa fie autorizata conform art.7, astfel:Exercitarea profesiei de mediator de catre persoane care nu au dobandit calitatea de mediator autorizat,in conditiile prezentei legi, constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale”.
Astfel, apreciind ca prin Ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1100/2011 -privind aprobarea listelor arbitrilor si mediatorilor desemnati pentru solutionarea conflictelor de interese in anul 2011,publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 17/03/2011, au fost incalcate grav prevederile Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul de mediere a adresat o invitatie la dialog Ministerului Muncii cu scopul de a clarifica situatia si de a face demersurile necesare pentru remedierea acestora.
Din pacate, demersul a fost momentan zadarnicit de schimbarile survenite la nivelul conducerii ministerului, dar situatia ramane in continuare o prioritate pentru Consiliul de mediere si demersurile vor fi reluate cat mai curand”.
http://www.rauflorin.ro/legislatie/new/LEGE%20168%201999%20solutionarea%20conflictelor%20de%20munca.pdf - LEGEA nr. 168 / 12.11.1999 privind solutionarea conflictelor de munca actualizata pana la  27.07.2007 (Textul initial a fost publicat in MONITORUL OFICIAL 582 din 29.11.1999 si este actualizat  prin modificarile si 
completarile aduse prin: ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 / 14.09.2000; LEGEA 261/19.07.2007.)

marți, 26 aprilie 2011

Vrâncenii au deschis zeci de procese în instanţe

În Săptămâna Mare
De Mioara Robu


Chiar dacă am trecut prin Săptămâna Mare din postul Paştelui şi ar fi trebuit să fim mai împăciuitori şi mai iertători, mulţi dintre noi au preferat să ajungă în faţa judecătorului şi să deschidă acţiuni pe rolul instanţelor chiar şi în această săptămână. Rolul instanţelor s-a umplut cu zeci de dosare nou înregistrate, vrâncenii uitând aproape în totalitate că există medierea care este o alternativă la procesul în instanţă şi care oferă foarte multe beneficii.


Chiar dacă au fost în Săptămâna Mare, ultima săptămână de post, vrâncenii au rămas fideli litigiilor şi judecăţilor chiar dacă au avut la îndemână calea medierii sau chiar a împăcării. Pe rolul instanţelor din judeţ, chiar din primele zile ale săptămânii trecute au fost înregistrate dosare cu zecile, de parcă la instanţă ar fi ultima speranţă a omenirii. Numai pe rolul Tribunalului Vrancea au fost înregistrate, potrivit Portalului instanţelor de judecată, circa 80 de cauze, în timp ce Judecătoria Focşani a fost asaltată în primele două zile ale săptămânii trecute, cu 162 de dosare noi. Fiecare vine la instanţă cu problemele sale dar mulţi uită că prin iertare şi îngăduinţă se ajunge la cea mai bună judecată. Şi instanţele din judeţ stau la fel de bine la capitolul dosare intrate pe rol în Săptămâna Mare. De exemplu, la Judecătoria Panciu au fost înregistrate 61 de dosare în numai două zile iar la Adjud numai 25. Deşi în majoritatea cazurilor s-ar putea apela la mediere fără ca dosarele să mai ajungă pe rolul instanţelor, vrâncenii preferă să se judece decât să găsească o cale de mijloc care să mulţumească ambele părţi. „Oamenii nu apelează la mediere la nivelul la care ne aşteptam. Nu e creată încă acea mentalitate. Probabil că atunci când instanţa de la Focşani se va muta în noul sediu, vom avea acolo un birou de informare“, a precizat Iulian Mocanu, preşedintele Camerei Mediatorilor Vrancea.

***

Reamintim că pe lângă economia de timp, bani şi stres, medierea mai oferă şi alte beneficii. Unul dintre ele este fixarea datei şi a orei la care să aibă loc şedinţa. La instanţa de judecată nu se ţine cont de programul părţilor şi poate fi chiar reprogramată. Şedinţa de mediere nu are li-mită de timp, motiv pentru care unele medieri se pot finaliza în câteva minute iar altele după câteva ore sau poate fi încheiată cu o înţelegere parţială, discuţiile fiind continuate la o şedinţă ulterioară. Dacă la instanţa de judecată dosarele sunt repartizate aleatoriu, la un judecător sau complet de judecată, în mediere, părţile îşi pot alege mediatorul. Un beneficiu este că şedinţa de la mediator nu este publică aşa cum este la instanţa de judecată. Astfel, nimeni nu va şti problema cu care părţile s-au prezentat în faţa mediatorului. Prin mediere se sting conflicte existente dar în acelaşi timp se şi preîntâmpină apariţia altor neînţelegeri. Mediatorul nu judecă părţile ci doar facilitează dialogul dintre ele în ve-derea soluţionării în favoarea ambelor părţi. În cazul în care medierea nu este o reuşită, părţile au întotdeauna alternativa procesului la instanţa de judecată.




http://www.monitoruldevrancea.ro/monitorul_de_vrancea-2-107612.htm - 26 aprilie 2011

vineri, 15 aprilie 2011

Tabloul Mediatorilor Vrancea expus in holul Judecatoriei Adjud



Asociaţia pentru promovarea medierii, înfiinţată acum câteva luni a realizat un tablou în care se regăsesc toţi mediatorii autorizaţi din judeţul Vrancea. Acesta a fost expus, vineri, 15 aprilie, în holul Judecătoriei Adjud. Asociaţia pentru promovarea medierii a reuşit „să adune” foarte multe aprecieri din partea oamenilor în ceea ce priveşte metodele de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă. Pe lângă scopul de a rezolva conflicte fără apelarea la instanţa de judecată, Asociaţia pentru promovarea medierii mai are un scop destul de important şi anume de a promova medierea şi profesia de mediator pe plan local, judeţean şi regional. „Foarte mulţi jurişti confundă acordul de mediere cu tran-zacţia. Din punctul meu de vedere, avocatul este un logician care îţi explică de ce trebuie să accepţi o variantă, actul încheiat fiind tranzacţia, în schimb dacă te duci la un mediator, acesta te determină să-ţi cauţi singur varianta care ţi se potriveşte cel mai bine, soluţia fiind a ta şi nu a altcuiva, actul încheiat fiind acordul de mediere. Sperăm ca în maxim 2 luni de zile, să finalizăm un nou tablou al mediatorilor autorizaţi pe care îl vom afişa în holul Judecătoriei Panciu”, a precizat Nicolae Dediu, mediator autorizat al Consiliului de Mediere şi vicepreşedinte al Camerei Mediatorilor Vrancea. De asemenea, secretara munici-piului Adjud, Ştefania Şara-dici, care este şi mediator, susţine foarte mult ideea de reconciliere pe cale amiabilă şi aplanarea conflictelor de orice natură încă de la început, medierea fiind o alternativă la procesul de instanţă. „Acum putem afirma fără să greşim că şi justiţiabilii municipiului Adjud sunt informaţi despre existenţa medierii şi a profesiei de mediator. Medierea este o alternativă viabilă la procesul din instanţă”, a spus Ştefania Şaradici.
În tabloul expus pe holul instanţei de judecată sunt înscrişi toţi mediatorii autorizaţi din judeţ, chiar dacă ei nu sunt membri APM. Această acţiune aparţine şi este finanţată în totalitate de către Asociaţia pentru Promovarea Medierii.

Beneficiile apelării la mediere

Pe lângă economia de timp, bani şi stres, medierea mai oferă şi alte beneficii. Unul dintre ele este fixarea datei şi a orei la care să aibă loc şedinţa. La instanţa de judecată nu se ţine cont de programul părţilor şi poate fi chiar reprogramată. Şedinţa de mediere nu are li-mită de timp, motiv pentru care unele medieri se pot finaliza în câteva minute iar altele după câteva ore sau poate fi încheiată cu o înţelegere parţială, discuţiile fiind continuate la o şedinţă ulterioară. Dacă la instanţa de judecată, dosarele sunt repartizate aleatoriu, la un judecător sau complet de judecată, în mediere, părţile îşi pot alege mediatorul. Un beneficiu este că şedinţa de la mediator nu este publică aşa cum este la instanţa de judecată. Astfel, nimeni nu va şti problema cu care părţile s-au prezentat în faţa mediatorului.
Prin mediere se sting conflicte existente dar în acelaşi timp se şi preîntâmpină apariţia altor neînţelegeri. Mediatorul nu judecă părţile ci doar facilitează dialogul dintre ele în vederea soluţionării în favoarea ambelor părţi. În cazul în care medierea nu este o reuşită, părţile au întotdeauna alternativa procesului la instanţa de judecată.