duminică, 20 februarie 2011

Hotărâre de incuviințare a unui acord de mediere

Hotărâre de incuviințare a unui acord de mediere

JUDECĂTORIA ................
EXTRAS DIN SENTINȚA CIVILĂ NR. .........../10.02.2010
JUDECĂTORIA
DELIBERÂND
Constată că, prin acțiunea de divorț înregistrată sub dosar. nr._________din_________,timbrată cu 40 lei taxă judiciară de timbru și 0,30 lei timbru judiciar , reclamantul N.I. a chemat-o în judecată pe pârâta N.F. ,solicitând instanței ca , prin hotărârea pe care o va pronunța , să dispună desfacerea căsătoriei încheiate între părți la data de _______ ,din culpă cumună ,să dispună încredințarea la pârâtă spre creștere și educare a minorului N.T. , cu obligarea reclamantului la plata unei pensii de întreținere stabilită conform Codului Familiei , să încuviințeze ca, după desfacerea căsătoriei , părăta să poarte numele pe care-l dorește , conform manifestării sale de voință.
In motivarea acțiunii s-a arătat că , în urmă cu aproximativ 2 ani, între părți a intervenit o ruptură, în sensul că părțile nu se înțeleg , nu comunică, fiecare are propiile sale idei, și există o tensiune permanentă între părți.S-a arătat că la această tensiune au contribuit și rudele care au încercat să se amestece în problemele părților .S-a arătat în continuare că , la ora actuala , căsătoria și relațiile dintre părți sunt grav și iremediabil compromise, în opinia reclamantului fiecare parte având partea ei de vină pentru situația creată.
Nu s-au invocat temeiuri juridice.
La data de 08.02.2010 , prin registratura instanței , reclamantul a depus la dosarul cauzei o completare de acțiune , timbrată cu 6 lei taxă judiciară de timbru și 0,30 lei tibru judiciar , prin care a solicitat instanței ca , prin hotărârea pe care o va pronunța , să stabilească un program de vizitare cu ridicare a minorului N.T. , după cum urmează: 2 luni în perioada vacanței școlare de vară (lunile iulie și august) ;în fiecare week-end , cu începere de vineri orele 18:00 și până duminică orele 16:00; o săptămână în perioada vacanței școlare de iarnă ,săptămână carecare să cuprindă alterntiv sărbătoarea Crăciunului , respectiv sărbătoarea anului nou.
In motivarea completării de acțiune s-a invocat nevoia minorului de creștere și educare într-un mediu cât mai apropiat de acela pe care l-a avut anterior desfacerii căsătoriei , de natură a cauza cât mai puține dezechilibre emoționale , garantând prezența în viața acestuia a unui model patern , care să asigure o creștere și dezvoltare armonioasă , aceast putându-se face doar în condițiile în care reclamantul păstrează legăturile personale cu minorul.
Pârâta nu a depus întâmpinare la dosarul cauzei.
La data de 10.02.2010 , ambele părți s-au prezentat în fața instanței, în camera de consiliu , prezentând acordul de mediere încheiat la data de 05.02.2010 , în baza contractului de mediere nr. 1 din 04.02.2010 . Părților li s-a citit de către instanță acordul de mediere prezentat și semnat de acestea. Ambele părți au solicitat să dispună încuviințarea acordului de mediere prezentat în scris.
Analizând actele și lucrările dosarului , instanța reține următoarele:
În fapt ,reclamantul N.I. și părăta N.F. s-au căsătorit la data de _______________.
Din căsătoria părților a rezultat minorul N.T. născut la data de ________în_______.

La dosarul cauzei s-a depus ancheta socială efectuată de Autoritatea Tutelară _________, anchetă prin care s-a propus încredințarea minorului la mamă , aceasta asigurându-i condiții morale și materiale necesare unei dezvoltări armonioase.
Din ancheta socială efectuată în cauză, precum și din poziția exprimată de părți , rezultă că între cei doi soți există neînțelegeri , care au dus la separarea în fapt a acestora .Raporturile dintre soți sunt astfel grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai exte posibilă , culpa pentru destrămarea relațiilor de căsătorie ale părților aparținând ambilor soți.Raportat la această stare de fapt , potrivit prevederilor art. 38 alin 1 C.fam., instanța poate desface căsătoria prin divorț.Prin urmare , raportat la starea de fapt mai sus reținută , în baza art. 64 alin. 1 și 2 din Legea 192/2006 părțile sunt îndreptățite să includă în acordul de mediere desfacerea căsătoriei din culpă comună.
De asemenea ,în baza art. 40 alin. 3 C.fam. , părăta are dreptul să revină la numele avut anterior căsătoriei , anume acela de ”J”.
Din ancheta socială efectuată în cauză rezultă că este în interesul minorului să fie încredințat la mamă , astfel că și sub acest aspect acordul de mediere încheiat între părți este întemeiat, respectându-se prevederile art. 97 alin. 1 C.fam.De asemenea , părțile pot conveni și asupra cuantumului pensiei de întreținere , acordul lor făcându-se cu respectarea prevederilor art. 94 alin.3 C.fam.
Programul de vizitare al minorului convenit de părți s-a întocmit cu respectarea prevederilor art. 43 alin.3 C.fam.
Instanța constată astfel că înțelegerea intervenită între părți nu contravine legii și nici interesului superior al copilului. Prin urmare, în temeiul art. 63 alin.1 din Legea nr. 192/2006 și al art. 271-273 C.proc.civ. , rap. șa art. 38, art. 42 și art. 86 C.fam, a încuviința acordul de mediere al părților , așa cum a fost acesta întocmit.
În baza art.63 alin.2 din Legea 192/2006 instanța va dispune restutuirea taxei de timbru achitată de reclamant
În baza art. 63 alin.3 din Legera 192/2006 , prezenta hotărâre constituie titlu executoriu.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂREȘTE
Încuviințează acordul de mediere din 05.02.2010 încheiat între reclamantul N.I. și pârâta N.F. , acord cu următorul continut:
ACORD DE MEDIERE
Incheiat la data de 05.02.2010
In baza contractului de mediere nr……..
Subsemnații :
N.I.V., nascut la data de , in localitatea , având C.N.P., posesor al C.I. seria nr. eliberat la data de de către Pol. Mun. Oradea, domiciliat in Oradea , jud. Bihor , și
N.F.A., născută la data de, în localitatea Oradea, având , posesoare a C.I. seria nr. eliberat la data de de către Poliția Mun. Oradea, domiciliată in Oradea ,jud. Bihor , de comun acord , cu respectarea prevederilor L. 192/2006 așa cum a fost aceasta modificată și completată prin L. 370/2009 , am convenit să incheiem prezentul acord de mediere , prin care convenim asupra litigiului existent între noi , litigiu dedus judecății in dos. nr. , cauză aflată pe rolul Judecătoriei Oradea , având ca obiect desfacerea căsătoriei și stabilirea unui program de vizitare al minorului N. T. A .
Prin voință comună, liberă , neviciată , am convenit următoarele:
S
ubsemnații suntem de acord cu desfacerea căsătoriei dintre noi , căsătorie care a fost încheiată la data de în Oradea și a fost înregistrată în Registrul Stării Civile a Mun. Oradea sub nr., din culpa comună a ambilor soți.
D-na N. F. A. va reveni la numele avut anterior căsătoriei , anume acela de ”J…”
Minorul N. T.A., născut la data de va fi incredințat spre creștere și educare mamei , N. F. A.
Tatăl .N.I.V. , va păstra legăruri personale cu minorul sens în care , pentru a facilita legătura personală a minorului cu tatăl său , convenim stabilirea următorului program de vizitare a minorului , cu ridicarea minorului :
- în fiecare sfârșit de săptămână cu incepere de vineri orele 18,00 până duminică orele 18,00;
- două luni in timpul vacanței de vară ( luna iulie și luna august);
- o săptămână in cursul vacanței de iarnă , care să cuprindă zilele de sărbătoare ale Crăciunului intr-un an și cele ale Anului Nou în anul următor.
N. I. V. va achita o pensie de întreținere pe seama minorului N. T. A, în cuantum de 25 % din venitul minim pe economie ,
în speță 200 lei/lună. Pensia de întreținere va fi achitată personal , prin mandat poștal sau virament bancar în contul d-nei N. F. A. , mama minorului de către d-nul N. I. V.
Prezentul acord reprezintă voința liberă și neviciată a subsemnaților , și , potrivit disp. Art. 58 și urm din L.192/2006 am convenit prezentarea acestui acord instanței de judecată in vederea validării și pronunțării unei hotărâri de expedient care să cuprindă prezentul acord potrivit disp. Art. 271 și urm C.proc.civ., în dos.nr………..
Prezentul acord a fost redactat de către mediator .............. – .................. la sediul Biroului de Mediator situat în ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, in 4 (patru )exemplare originale, câte una pentru fiecare parte, una pentru instanță și una pentru păstrare în arhiva Biroului de Mediator Costaș Florentina Claudia , azi data de …….., părțile semnând acordul la data de ……..la sediul biroului de mediator și declarând că sunt de acord să îl prezinte spre încuviințare instanței de judecată.
N. I. V. N.F.A.
Mediator autorizat
.....................................
Dispune restituirea către reclamant a taxei judiciare de timbru în valoare de ..................... lei achitată prin chitanța ______________.
Cu recurs în 30 de zile de la comunicare.
Dată în camera de consiliu și pronunțată în ședința publică din 10 februarie 2010.
PREȘEDINTE
....................
GREFIER
...................................

Procedura de investire cu formula executorie a acordului de mediere

La cererea de investire cu formula executorie a acordului de mediere se anexeaza urmatoarele acte:
- acordul de mediere incheiat de partile;
- procesul-verbal de finalizare a medierii;
- taxa de timbru si timbru judiciar

Procedura de judecata se desfasoara fara citarea partilor. Pronuntarea instantei de judecata: a€ťAdmite cererea . Dispune investirea cu formula executorie.

In drept, pentru sustinerea cererii, sunt avute in vedere dispozitiile art. 43 alin (2Aą) din Legea medierii, precum si prevederile art. 6 dinDirectiva 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala referitoare la posibilitatea uneia dintre parti de a solicita dobandirea caracterului executoriu al acordului scris rezultat in urma medierii, continutul unui astfel de acord dobandind forta executorie.

MEDIEREA LANGA EXECUTAREA SILITA

Executarea silita – una dintre formele de manifestare a actiunii civile –, ultima faza a procesului civil, este guvernata de principiul disponibilitatii. Executarea silita, precum si celelalte acte de executare care sunt de competenta executorului judecatoresc, se indeplinesc la cerere, daca legea nu dispune altfel [1]. Procedura executarii reprezinta cea de-a doua faza din cadrul actiunii civile sau comerciale, avand ca scop principal recunoasterea efectiva si eficienta a drepturilor stabilite printr-o hotarare judiciara sau non-judiciara.
2. In materia executarii silite, art. 3715 C. pr. civ. prevede ca executarea silita inceteaza in patru cazuri: daca s-a realizat
integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, daca executarea nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri, daca creditorul a renuntat la executare sau daca a fost desfiintat titlul executoriu.
Potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator [2], ”(…) partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii”. De asemenea, conform alin. (2) al aceluiasi articol, prevederile Legii nr. 192/2006 sunt aplicabile si conflictelor din domeniul protectiei consumatorilor, in cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si agentii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor.
3. Pornind de la dispozitiile mentionate din materia executarii silite si avand in vedere prevederile Legii nr. 192/2006, partile pot incheia un acord prin mediere in orice faza a procesului civil. Desi legea nu se ocupa si de acest aspect, este evident ca nimic nu impiedica partile sa incheie un acord de mediere si ulterior unei proceduri judiciare, adica in faza de executare silita a unei hotarari judecatoresti sau a oricarui titlu/act caruia legea ii recunoaste caracterul de titlu executoriu. Este esential a fi avut in vedere faptul ca drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege, nu pot face obiectul medierii.
Asadar, medierea in faza executarii silite se bazeaza pe principiul disponibilitatii partilor care caracterizeaza procesul civil si care este aplicabil inclusiv in faza de executare silita.
Incheierea acordului de mediere, avand ca efect incetarea executarii silite poate avea loc in conditiile prevazute de art. 3715 lit. c) C. pr. civ., adica in cazul cand creditorul a renuntat la executare. Intr-o atare situatie, acordul de mediere este obligatoriu sa contina declaratia creditorului prin care intelege sa renunte la executare. Insa, trebuie avut in vedere ca in caz de renuntare la executarea silita, aceasta inceteaza pe deplin, iar cheltuielile de executare efectuate vor fi suportate in aceasta situatie, asa cum dispune art. 3717 alin. (1) C. pr. civ., din sumele avansate de catre creditor sau in alt mod prevazut de lege, astfel cum se precizeaza in alin. (2) al aceluiasi text de lege. In niciunul dintre textele de lege mentionate nu se prevede ca aceste cheltuieli vor fi recuperate de la debitor, ci singurul in masura a da socoteala asupra acestora este chiar creditorul.
4. Daca prin acordul de mediere partile stabilesc o reesalonare a datoriilor, inclusiv a cheltuielilor efectuate de creditor in faza executarii silite, o compensare a acestora, o amanare a termenului de plata, o novare a obligatiilor etc., in conditiile stabilite de parti, atunci, pentru a i se recunoaste calitatea de titlu executoriu acestui acord care constata o creanta certa, lichida si exigibila, este necesara autentificarea notarului public sau incuviintarea instantei, dupa caz. De altfel, partile, prin acordul de mediere, pot conveni sa constituie garantii reale in vederea executarii obligatiilor stabilite. In cazul constituirii unei garantii reale imobiliare, respectiv a unui drept de ipoteca, art. 1749 alin. (2) C. civ. prevede ca obligatorie incheierea in forma autentica a actului, ca forma ad validitatem [3], cu indeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara prevazute de Legea nr. 7/1996 [4] pentru a i se asigura opozabilitatea fata de terti.
5. Potrivit art. 59 din Legea nr. 192/2006, ”Intelegerea partilor poate fi supusa autentificarii notarului public ori, dupa caz, incuviintarii instantei de judecata, in conditiile prevazute la art. 63.”. Intrucat, asa cum este prevazut si in art. 58 alin. (1) din aceeasi lege, acordul de mediere ”are valoarea unui inscris sub semnatura privata”, in anumite situatii este necesar ca acordul sa indeplineasca anumite conditii de fond si de forma, impuse de lege sub sanctiunea nulitatii absolute. In astfel de situatii, acordul poate fi supus autentificarii notarului public sau incuviintarii instantei, dupa caz. Faptul ca acordul de mediere va fi supus autentificarii notarului public ori incuviintarii instantei nu este de natura sa atraga modificari asupra continutului acordului de mediere, cu atat mai putin asupra procedurii in sine. Atat instanta cat si notarul public vor efectua un control de legalitate a clauzelor ce vor fi cuprinse in acord si, totodata, vor verifica acordul dintre parti.
6. Acordul de mediere, autentificat de notarul public sau incuviintat de instanta, are aceeasi forta juridica si, in ambele cazuri, atat hotararea, cat si inscrisul autentic, sunt titluri executorii.
Partile aflate in faza executarii silite, care incheie un acord de mediere cu privire la incetarea executarii silite, reesalonarea sumelor de bani datorate, compensare, novare a obligatiilor etc., trebuie sa depuna la dosarul executional un inscris original, iar executorul judecatoresc, luand act de acordul de mediere prin care creditorul renunta la executarea silita a debitorului, va dispune incetarea executarii silite in dosarul executional, prin incheierea unui proces verbal care se depune la dosarul executional [5].
7. Daca la data scadentei stabilita prin acordul de mediere prin care se constata o creanta certa, lichida si exigibila, acord de mediere autentificat de notarul public sau incuviintat de instanta, deci titlu executoriu, debitorul nu isi onoreaza obligatiile asumate, creditorul poate declansa procedura executionala prin cerere de executare silita adresata executorului judecatoresc, solicitand realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.
8. Dupa cum se poate observa, si in cazul procedurii de executare silita, partile pot recurge in mod voluntar la procedura medierii in vederea obtinerii unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. Chiar daca nu reusesc sa isi solutioneze prin mediere conflictul, apeland la mediere, partile nu renunta la justitia clasica sau la formele de executare silita. Formele de executare silita inceteaza la solicitarea creditorului, prin renuntare expresa.
Asadar, renuntarea la executare a creditorului, prevazuta de Codul de procedura civila, va putea fi facuta si printr-un acord de mediere, in cadrul procedurii medierii, unde partile vor putea gasi solutii comune, modalitati convenabile de exercitare a drepturilor si de executare a obligatiilor si vor putea constitui garantii in vederea executarii pe cale amiabila a obligatiilor asumate, cu respectarea conditiilor de fond si forma.
Si in aceasta faza, medierea este o tehnica de interventie in conflict care poate obtine rezultate de tipul castig-castig, ceea ce o face din ce in ce mai importanta in cadrul unei lumi globale, in care actorii si evenimentele sunt in stransa legatura, cu consecinta ca nicio situatie in care o parte a unui conflict pierde nu se rezuma exclusiv la respectivul actor, ci tinde sa produca victime colaterale.
Autori: Ana Valentina CLAICI, Marius CLAICI
Sursa: juridice.ro

joi, 10 februarie 2011

Legea 202/2010 Mica reforma a Justitiei

Art. I. — Codul de procedura civila, republicat in Monitorul Oficial nr. 45 din 24 februarie 1948, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 


15. Articolul 131 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
"Art. 131
In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare, potrivit legii.
In acest scop, el va solicita infatisarea personala a partilor, chiar daca acestea sunt reprezentate. Dispozitiile art. 132^1 alin. 2 sunt aplicabile.
In litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, in orice faza a judecatii. Medierea nu este obligatorie pentru parti.
Daca, in conditiile alin. 1 sau 2, partile se impaca, judecatorul va constata invoiala lor in cuprinsul hotararii pe care o va da.
Dispozitiile art. 271—273 sunt aplicabile." 



40. Dupa articolul 614 se introduce un nou articol, articolul 614^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 614^1
In fata instantei de fond, aceasta va starui pentru solutionarea divortului prin intelegerea partilor.
In cazul in care judecatorul recomanda medierea, iar partile o accepta, acestea se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea divortului prin mediere.
Pana la termenul fixat de instanta, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, partile depun procesul-verbal intocmit de mediator cu privire la rezultatul sedintei de informare.
Prevederile alin. 2 si 3 nu sunt aplicabile in cazul in care partile au incercat solutionarea divortului prin mediere anterior introducerii actiunii." 



42. La articolul 720^1, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 720^1
In procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directa." 



43. La articolul 720^1, dupa alineatul 1 se introduce un
nou alineat, alineatul 1^1, cu urmatorul cuprins: "Termenul de prescriptie a dreptului la actiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspenda pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de 3 luni de la inceperea ei." 



47. Articolul 720^7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 720^7
In cursul judecatii asupra fondului procesului, instanta va starui pentru solutionarea lui, in tot sau in parte, prin intelegerea partilor.
In cazul in care judecatorul recomanda medierea, iar partile o accepta, acestea se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea litigiului prin mediere.
Pana la termenul fixat de instanta, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, partile depun procesul-verbal intocmit de mediator cu privire la rezultatul sedintei de informare.
Prevederile alin. 2 si 3 nu sunt aplicabile in cazul in care partile au incercat solutionarea litigiului prin mediere anterior introducerii actiunii.
Intelegerea partilor se constata prin hotarare irevocabila si executorie." 



Art. II. — Legea nr. 4/1953 — Codul familiei, republicata in Buletinul Oficial nr. 13 din 18 aprilie 1956, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 


1. La articolul 37, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Casatoria se poate desface prin divort. Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei."

2. Articolul 38 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 38
Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.
Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor."

3. Dupa articolul 38 se introduc patru noi articole, articolele 38^1—38^4, cu urmatorul cuprins:
"Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile. 



Art. 38^2
Cererea de divort se depune de soti impreuna.
Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Dispozitiile art. 40 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38.
Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti. 



Art. VI
Alineatul 1 al articolului 57 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 92 din 16 mai 1995, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 57
In cazul in care, pentru valabilitatea in strainatate a actului notarial, este necesara supralegalizarea semnaturii si a sigiliului notarului public sau apostilarea actelor notariale, aceste proceduri se indeplinesc de catre Camera Notarilor Publici, la sediul principal sau la sediile judetene ale acesteia, in a carei circumscriptie isi desfasoara activitatea notarul public care a instrumentat actul, in conditiile stabilite prin regulament.
Notarul public va pune in vedere partii obligatia indeplinirii acestei cerinte." 



Art. XVIII. — Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 10 alineatul 1, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"h) a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala."

2. Dupa articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 16^1, cu urmatorul cuprins:
"Tranzactia, medierea si recunoasterea pretentiilor civile - Art. 16^1
In cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere, potrivit legii.
Inculpatul, cu acordul partii responsabile civilmente, poate recunoaste, in tot sau in parte, pretentiile partii civile.
In cazul recunoasterii pretentiilor civile, instanta obliga la despagubiri in masura recunoasterii. Cu privire la pretentiile civile nerecunoscute, pot fi administrate probe." 



Art. XX. — Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 


competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante. In caz de desfiintare, anulare sau casare cu trimitere spre rejudecare, dispozitiile prezentei legi privitoare la competenta sunt aplicabile.
(2) Dispozitiile art. 20, art. 105 alin. 1, art. 129 alin. 5 si 5^1, art. 136, art. 158 alin. 3, art. 159, art. 159^1, art. 281^2a, art. 297 alin. 1, art. 304 pct. 3, art. 312 alin. 61, art. 315 alin. 3^1, precum si ale art. 329—330^7 din Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se aplica numai proceselor, cererilor si sesizarilor privind recursul in interesul legii, incepute, respectiv formulate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.
(3) Dispozitiile art. 373 alin. 1 din Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se aplica numai executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia.
(4) In cazul litigiilor in materie comerciala, aflate in procedura concilierii la data intrarii in vigoare a prezentei legi, partile pot conveni fie sa continue aceasta procedura, fie sa recurga la procedura medierii. 





*** art 37 cod fam. - Casatoria se poate desface prin divort. Divortul poate avea loc: 
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei
 

*** art 38 cod fam. - Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.
Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor

Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.

Art. 38^2
Cererea de divort se depune de soti impreuna.
Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Dispozitiile art. 40 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38. 
Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Art. 38^3
Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie.
In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.
In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.

Art. 38^4
Daca nu sunt indeplinite conditiile art. 38^1, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public respinge cererea de divort.
Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege.
Pentru repararea prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de stare civila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si de a emite certificatul de divort, oricare dintre soti se poate adresa, pe cale separata, instantei competente." 




http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_202_2010_masuri_pentru_accelerarea_solutionarii_proceselor_mica_reforma_a_justitiei.php

luni, 7 februarie 2011

OUG 51/2008 - Ajutor public judiciar

Ajutor public judiciar privind sumele acordate cu titlu de onorariu de mediator. (Reduceri, scutiri, reesalonari.)
Potrivit art. 20 din OUG. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau (2) din prezenta ordonanta, va putea beneficia de restituirea taxelor de timbru si a sumelor acordate cu titlu de onorariu de mediator, daca se vor incadra in conditiile stbilite de art. 8 din OUG 51/2008 si, foarte important, daca vor apela la mediere inainte de declansarea procesului civil dar si dupa declansarea acestuia, dar inainte de prima zi de infatisare.
Astfel, beneficiaza si de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu,
- persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
 -  daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
  - ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
 Ajutorul public judiciar se poate acorda in formele prevazute de art. 6 din aceeasi ordonanta. 



Art. 16 
(2) Daca cererea pentru a carei solutionare se solicita ajutor public judiciar face parte din categoria celor care pot fi supuse medierii sau altor proceduri alternative de solutionare, cererea de ajutor public judiciar poate fi respinsa, daca se dovedeste ca solicitantul ajutorului public judiciar a refuzat anterior inceperii procesului sa urmeze o asemenea procedura.
Art. 20 
In cazul in care persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau (2) face dovada ca, anterior inceperii procesului, a parcurs procedura de mediere a litigiului, beneficiaza si de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu. De acelasi drept beneficiaza si persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau (2), daca solicita medierea dupa inceperea procesului, dar inainte de prima zi de infatisare. Suma la a carei restituire partea are dreptul se stabileste de instanta, prin incheiere pronuntata potrivit art. 15.